Ontmoet
Rafke Hotterbeekx

In haar vrije tijd is Rafke druk bezig met zingen, hair styling en make-up artist projecten. Ze weet haar sublieme vaardigheden in het uiterlijke feilloos te combineren met het innerlijke.

Werken als Psychologe Psychosomatiek bij PHI is haar dan ook op het lijf geschreven!
Dit is haar verhaal.

Rafke Hotterbeekx

Psycholoog Psychosomatiek

Health & Social Psychology en Mental Health

PHI Heerlen

Zingen, hair styling en make-up artist

Ontmoet Rafke Hotterbeekx

In haar vrije tijd is Rafke druk bezig met zingen, hair styling en make-up artist projecten. Ze weet haar sublieme vaardigheden in het uiterlijke feilloos te combineren met het innerlijke. Werken als Psychologe Psychosomatiek bij PHI is haar dan ook op het lijf geschreven! Dit is haar verhaal.

Waarom heb je PHI als werkgever uitgekozen?

Na mijn masters Health & Social Psychology en Mental Health aan de Maastricht University heb ik eerst ervaring opgedaan in een psychotherapeutische kliniek en de verslavingszorg. In 2016 ben ik bij PHI aan de slag gegaan.

Wat ik heel erg leuk vind aan PHI is het multidisciplinaire karakter. Je werkt samen in een team met verschillende expertises en ervaringen. Ik ben van mening dat je samen veel sterker staat. En dat is nou ook juist de visie van PHI!

En, is het wat je ervan had verwacht?­

Ja! Ik werk in een heel enthousiast team met gezellige collega’s. Daarbij is de functie precies wat ik had gehoopt dat die zou inhouden. En hoewel alle cliënten voor ons even belangrijk zijn, is er een mooie balans tussen lichte en zware casuïstiek.

Wat doe je als Psycholoog Psychosomatiek?

Rationeel sterke cliënten kunnen zich vrij eenvoudig door de CGT-sessies heen manoeuvreren. Als PS’er (Psycholoog Psychosomatiek) mag ik hen helpen om stil te staan bij hun emoties en lichamelijke signalen, wat voor mensen soms erg lastig is. Ik vind het mooi om daarmee te mogen werken. Voor veel van mijn cliënten gaat er een wereld voor hen open. Ik help ze echt weer zichzelf te zijn met aandacht in het hier en nu.

En dat is superleuk! Het is een nieuwe functie, vrij uniek in de gezondheidszorg, waarbij de combinatie van geest én lichaam opgezocht wordt. Het mooie daarvan is dat er nog veel ruimte is om die functie voor jezelf vorm te geven. Die vrijheid is echt heel fijn! Zo kan ik ook voldoende van mijn creativiteit in mijn werk kwijt. We werken dan ook niet met strakke protocollen, maar via een modulaire aanpak met genoeg bewegingsvrijheid.

Wat ik op verjaardagen vertel over PHI? Dat ik eindelijk gelukkig ben in mijn werk! Met fijne cliënten en collega’s en een fijne manager en regiebehandelaar die mij altijd veel steun bieden.

Rafke Hotterbeekx

Psycholoog Psychosomatiek

Klinkt praktischer dan een CGT-functie, klopt dat?

Ja, klopt. Het is een functie waarbij je cliënten praktische handvatten meegeeft in hun reis naar herstel. Naast de persoonlijke gesprekken vul ik de behandeling ook graag praktisch in. Denk onder andere aan ACT, Mindfulness, gevoelsoefeningen, ademhalingsoefeningen en rollenspellen. En met het nieuwe PHI 3.0 Treatment Design heb ik daar gelukkig nog meer tijd voor gekregen binnen het behandeltraject!

Hoe ervaar je de holistische aanpak van PHI?

Top! Dat is echt heel fijn. We werken met verschillende disciplines samen tijdens de behandeling van een cliënt. Waar ik mijn psychosomatische expertise inbreng, helpen mijn collega’s CGT en Fysiotherapie met hun inzichten.

We lopen gewoon bij elkaar naar binnen. Daarnaast hebben we wekelijks een overleg waarbij alle disciplines samenkomen om de voortgang bij de cliënten te bespreken. Dat is beter voor de cliënt, maar helpt mij ook om te groeien als professional.

Hoe is de sfeer in het team?

Ik heb heel gezellige collega’s. Een keer per maand gaan we lekker met zijn allen een hapje eten. We durven elkaar aan te spreken. Er is volop eerlijkheid en vertrouwen, over en weer. Ook onze manager (Patrick) is heel open en transparant en betrekt ons bij de ontwikkelingen binnen PHI.

Mijn collega’s zijn heel gedreven en professioneel. Daarbij heeft iedereen zijn eigen kwaliteit, ook binnen de verschillende expertises. Kortom, We zijn jonge en ambitieuze mensen met hart voor de cliënt.

Is er nog ruimte voor groei?

Er is tijd en geld beschikbaar voor verdere professionalisering. Niet altijd direct, maar het is wel het wachten waard. Er zijn op dit moment helaas nog maar enkele GZ-Psycholoog opleidingsplekken vrij, maar ik weet dat er binnen PHI hard gewerkt wordt om dat uit te breiden naar meer.

Hoe ervaar je de drive van PHI om te verbeteren?

PHI en ook het behandelprogramma zelf zijn continu in ontwikkeling. Onlangs is bijvoorbeeld PHI 3.0 gelanceerd. En dat is belangrijk, want ook de doelgroep en haar problematieken is altijd in verandering.

Wat is het leukste moment van afgelopen week?

Dat was toen ik met een man, die normaliter veel piekert, mindfull ging wandelen in het Aambos. Ook tijdens de wandeling viel me op hoe de cliënt van de hak op de tak sprong in zijn gespreksstof en dingen die hij zag associeerde met nare herinneringen of verwachtingen. Toen ik hem uitnodigde om de omgeving meer in zich op te nemen door goed te kijken, te luisteren en te ruiken, begon hij te stralen! Bijna als een kindje begon hij enthousiast naar de eekhoorntjes, gevallen kastanjes en gekleurde bladeren te wijzen. Deze verandering in hem, van zorgelijk naar bijna zorgeloos, was heel mooi om waar te nemen.

Kun je PHI als werkgever aanbevelen?

Ja, dat kan ik echt! We hebben hier een top team. Daarbij vind je de functie Psycholoog Psychosomatiek nergens anders. Dus als je aan de slag wilt met lichaam én geest en niet volgens starre protocollen wilt werken, dan moet je bij PHI zijn!

Het mooiste moment vind ik altijd wanneer je ziet dat iemand naar boven. Het is heel bijzonder om daar deelgenoot van te mogen zijn!

Rafke Hotterbeekx

Psycholoog Psychosomatiek

Word jij mijn nieuwe collega?

Reageer snel op onze vacatures of stuur ons een open sollicitatie!