Ontmoet
Scott Hamers

Scott werkt bij PHI als Psycholoog Psychosomatiek. Dat betekent dat hij als behandelaar de verbinding legt tussen geest én lichaam.

Hoe zou hij het vinden om invulling te geven aan zo’n unieke, vernieuwende functie? Dit is zijn verhaal.

Ontmoet Scott Hamers

Scott werkt bij PHI als Psycholoog Psychosomatiek. Dat betekent dat hij als behandelaar de verbinding legt tussen geest én lichaam. Hoe zou hij het vinden om invulling te geven aan zo’n unieke, vernieuwende functie? Dit is zijn verhaal.

Scott Hamers

Psycholoog Psychosomatiek

Maastricht University

Arbeidspsychologie

PHI Roermond

Gamen, sporten en wandelen met de mopshond

Waarom heb je voor PHI gekozen?

Na mijn master Arbeidspsychologie in Maastricht heb ik een paar jaar gewerkt in een revalidatie instelling. Na een kort avontuur met een eigen bedrijf kwam ik terecht bij PHI. Ik vond het enorm fascinerend hoe zij omgaan met de samenwerking van geest en lichaam. Dit paste perfect bij mijn visie!

Is het wat je ervan verwacht had?­

Ja. PHI heeft als motto: ‘Als het beter kan, dan moet het beter.’ Dat sluit erg op mij aan, ik vind namelijk dat je mee moet gaan met nieuwe technologieën en ontwikkelingen. Ik merk tegelijkertijd dat ik het nog fijner vind dat het behandelprogramma niet in beton is gegoten. De aanpak is modulair, niet protocollair. De toegevoegde waarde daarvan vind ik dat ik een bepaalde vrijheid heb binnen de behandeling van mijn cliënten. Dat maakt PHI echt onderscheidend!

Kun je meer vertellen over deze unieke functie?

Psycholoog Psychosomatiek is een brede functie. Het kan zo kan zijn dat door opvoeding, levenswijze of werk, signalen van het lichaam niet meer goed opgepikt worden. Mensen gaan heel snel relateren. Als ze bijvoorbeeld al vijf jaar lang last hebben van hun schouders zeggen ze: ‘Ja dat hoort een beetje bij mij’. Ze pikken dan vaak niet op wat die signalen nou kunnen zeggen.

‘Leren opnieuw luisteren naar je lichaam,’ dat is wat psychosomatiek eigenlijk inhoud. De dingen die we meemaken onthouden we niet alleen in onze geest, herinneringen slaan we ook op in ons lijf. In mijn rol als behandelaar mag ik aan de slag met het herkennen van die geestelijke- en lichamelijke signalen. Daarbij geef ik praktische handvatten die iemand verder helpen tijdens en na herstel.

Wanneer je in de e-Gym bent met een cliënt is het altijd mooi om te zien dat echt zichtbaar wordt waar we het over hebben gehad tijdens de sessies.

 

Het is alijd erg bijzonder om te zien hoe in de e-Gym echt zichtbaar wordt waar je het met een cliënt over gehad hebt tijdens de sessies.

Scott Hamers

Psycholoog Psychosomatiek

Wat vind je van de interdisciplinaire werkwijze?

De holistische aanpak is een zeer goed initiatief en PHI heeft dat goed opgezet. We hebben volop de mogelijkheid om na afloop van een sessie met een cliënt collega’s op te zoeken om te sparren. Niet alleen collega’s in je eigen vakgebied, ook specialisten op het gebied van Cognitieve Gedragstherapie en fysieke activatie. Dat maakt het in de kern interdisciplinair!

Wat vertel je op verjaardagen over PHI?

Ik vertel vaak over de diversiteit van cliënten die ik tegenkom. De verhalen van cliënten hebben best een impact op je. Je leert ook enorm veel over jezelf!

Heb je een speciale herinnering aan PHI?

Soms heb ik cliënten die al na een korte tijd een grote hoeveelheid dankbaarheid laten zien. Het zijn dit soort momenten die je doen beseffen dat je als behandelaar al snel resultaten kunt behalen. Je verwacht het soms niet, en dat is erg mooi!

Hoe is de sfeer in het team?

We hebben hier sterke persoonlijkheden en iedereen blinkt uit in zijn eigen vakgebied. Dat maakt het heel interessant. Je inspireert elkaar en je leert van elkaar. Verder is de sfeer in het team fijn en aangenaam. Het is een zwaar beroep, maar we kunnen in de pauze lekker afschakelen en een grapje maken. Daar is iedereen voor in.

Hoe ziet de eerste maand eruit bij PHI?

Ik vond dat erg prettig. De functie Psychosomatiek was toen nog helemaal nieuw en iedereen was zeer enthousiast om daar vorm aan te geven. Ik ben bij verschillende vestigingen geweest om mee te kijken. Zo heb ik veel collega’s leren kennen. Daarnaast werden er direct diverse cursussen aangeboden en ook daar was het enthousiasme meteen te merken. 

Er is voldoende ruimte om na afloop van een sessie je collega’s op te zoeken om te sparren.

Scott Hamers

Psycholoog Psychosomatiek

Word jij mijn nieuwe collega?

Reageer snel op onze vacatures of stuur ons een open sollicitatie!