Ontmoet Stella Daamen

In haar vrije tijd is Stella veel te vinden in het theater. Een hobby die ze inmiddels al zo’n 35 jaar met veel plezier uitoefent. En een hobby waarbij ze vaak buiten haar comfortzone moet treden, iets wat ze meeneemt in haar rol als ervaren Psychologe. Ook bij PHI stimuleert ze cliënten om hun grenzen op te zoeken. Hoe zou Stella het vinden om bij PHI te werken?

Ontmoet

Stella Daamen

In haar vrije tijd is Stella veel te vinden in het theater. Een hobby die ze inmiddels al zo’n 35 jaar met veel plezier uitoefent. En een hobby waarbij ze vaak buiten haar comfortzone moet treden, iets wat ze meeneemt in haar rol als ervaren Psychologe.

Ook bij PHI stimuleert ze cliënten om hun grenzen op te zoeken. Hoe zou Stella het vinden om bij PHI te werken?

Stella Daamen

Psycholoog Psychosomatiek

Psychology & Braintherapy

PHI Sittard-Geleen

Theater

Hoe ben je bij PHI terecht gekomen?

Na de geboorte van mijn jongste dochter ben ik Psychologie gaan studeren aan de Open Universiteit. Na mijn afstuderen in 2010 ben ik aan de slag gegaan als ambulant zorgverlener. Daarna doorgegroeid naar behandelrapporteur in een TBS kliniek en naar assistent onderzoeker waarbij ik promovendi mocht begeleiden.

Begin 2018 kwam ik een vacature van PHI tegen. Ik dacht meteen: “Als ik hier terecht kan, dan ben ik echt op mijn plek”. De holistische visie, daar kan ik als psychologe alleen maar achter staan. Als je iemand alleen benadert vanuit de Cognitieve Gedragstherapie, dan vergeet je de mens eromheen. Juist die verbinding tussen lichaam én geest is heel bijzonder.

 

Is het wat je ervan verwacht had?­

Ik keek met spanning uit naar alles wat verteld werd tijdens de gesprekken voor mijn start. In het verleden bij andere organisaties werden namelijk lang niet alle beloftes nagekomen. Mijn verbazing was groot dat het plaatje gewoon klopt! Van de modulaire aanpak, vrijheid, het wekelijkse multidisciplinaire overleg (MDO) en de samenwerking met andere disciplines.

Wat maakt jouw rol als Psycholoog Psychosomatiek zo bijzonder?

Traditioneel wordt er te weinig stilgestaan bij het fysieke aspect van geestelijke klachten en de interactie daartussen. Dat terwijl een denkpatroon kan leiden tot fysieke klachten en vice versa. In mijn rol als Psycholoog Psychosomatiek help ik mijn cliënten dan ook om die samenhang in te zien.

Niet alleen middels gesprekken. Ik mag ook daadwerkelijk fysiek aan de slag. Voorheen had ik weinig met apparatuur en fysieke activatie, al helemaal niet met betrekking tot behandelingen. Maar dat heb ik hier echt leren waarderen!

Doordat ik mijn cliënten help in het activatie stuk, help ik ze ook om cognitief beter om te gaan met bepaalde situaties. Dat kan in onze moderne e-Gym, maar ik ga ook geregeld buiten wandelen om een gesprek te voeren. Je merkt dat door het wegvallen van de normale therapeutische setting, bepaalde barrières ook wegvallen. Als reguliere psycholoog heb je die vrijheid en mogelijkheden vaak niet.

 

Het is heel mooi om op deze manier met cliënten te kunnen werken. Dat gun je iedereen!

Stella Daamen

Psycholoog Psychosomatiek

Hoe ziet de eerste maand eruit bij PHI?

Hier is goed nagedacht over het inwerkprotocol. In twee weken heb ik kunnen meekijken bij mijn collega’s. Daarbij was er voldoende tijd om het behandelprogramma, de holistische aanpak, de andere disciplines en het rapportagesysteem te leren kennen. Na die twee weken kun je dan ook met een gerust gevoel starten met de behandeling van cliënten.

Ook achter de schermen is hier direct van alles voor je geregeld. Denk aan kleine dingen zoals gebruikersaccounts en e-mail dat meteen werkt mét de juiste handtekening. Dat ben ik nog niet vaak tegengekomen!

Hoe ervaar je de interdisciplinaire werkwijze?

Dat vind ik absoluut een meerwaarde, ook voor mezelf. Ieder mens is uniek en als je met meerdere disciplines kunt sparren dan kun je de behandeling optimaal laten aansluiten op de persoonlijke behoefte. Daar leer je continu van. Je bent dus altijd in ontwikkeling. Datgene wat ik niet zie, ziet een ander wel. Het is heel mooi om zo met cliënten te kunnen werken. Dat gun je iedereen!

Die samenwerking komt elke week tot uiting tijdens het MDO, het multidisciplinaire overleg. Daarbuiten is er zeker voldoende gelegenheid om bij elkaar naar binnen te lopen. De deur staat altijd open.

Heb je vrijheid om je vak invulling te geven?

Autonomie is er binnen deze organisatie voldoende. Je mag je vakgebied zodanig uitoefenen dat je jezelf kunt blijven. Hier wijzen de neuzen allemaal dezelfde kant op, maar hoe je jezelf beweegt is je eigen recht.

Heb je een speciale herinnering aan PHI?

Wat ik heel fijn vind is dat je er nooit alleen voor staat. Je hebt een team om je heen waar je altijd op terug kunt vallen.

Hoe is de sfeer in het team?

Die is heel prettig! We kunnen dingen goed naar elkaar uitspreken. Hier op de locatie Sittard-Geleen zijn we met zo’n 20 behandelaren, toch zijn de gezamenlijke overleggen heel gemoedelijk. Er zijn daarbij voldoende ventilatie momenten en dat is ook heel fijn.

Gaan jullie wel eens iets leuks doen?

Ja hoor. We gaan soms een hapje eten na het werk en er wordt een paar keer per jaar een team-uitje georganiseerd. Zo is het team laatst nog gaan wandelen met alpaca’s, helaas heb ik dat moeten missen omdat ik toen nog net niet bij PHI werkte.

Kunnen we je binnenkort nog in het theater zien?

Zeker! Ik speel mee in Aïda als de dochter van de farao. Een grote productie die in juni 2019 in première gaat in de sporthal van Nuth.

Of ik PHI als werkgever kan aanbevelen? Ik zit nu echt op een plek waar ik me thuis voel. Dus ja, absoluut! Dit concept is werkelijk uniek.

Stella Daamen

Psycholoog Psychosomatiek

Word jij mijn nieuwe collega?

Reageer snel op onze vacatures of stuur ons een open sollicitatie!